Санітарно епідеміологічна служба Бобровицького району
ses-bobrovica.at.ua



Меню сайту

Форма входу

Категорії розділу
Мої статті [31]

Точний час

Погода
Погода в Бобровиці

Наші координати

Адреса: 17400 Чернігівська обл. м.Бобровиця

вул. О.Бичка 1

Телефон: (04632) 2-32-46, 2-32-30

Факс: (04632) 2-32-46, 2-50-20

Зв'язок через сайт: Написати


Пошук

Друзі сайту

НЕофіційна сторінка м.Бобровиця


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Каталог статей 
Головна » Статті » Мої статті

Сальмонельоз

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО САЛЬМОНЕЛЬОЗ


 

         Сальмонельоз – тяжке інфекційне захворювання, яке викликають мікроби сальмонели.         Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.         Хворіють сальмонельозом люди різні за віком, але особливо сприйнятливі до цього захворювання діти.         Значну роль в розповсюдженні сальмонельозу відіграють м'ясо, птиця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження. У ослаблених тварин мікроби проникають у мязи ще за життя, можливо забруднення мяса вмістом кишечника в результаті неправильної обробки туш при забої. Інфікування продуктів харчування відбувається при зіткненні сирих та готових продуктів, при їх неправильному збереженні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентаря для обробки сировини (напівфабрикатів) та варених виробів.

         Неправильне зберігання продуктів сприяє їх забрудненню сальмонелами з допомогою гризунів.         Через 4-6 годин після попадання в організм людини температура підвищується до 38-400С, зявляється біль в животі, нудота, блювання, пронос.

         Для попередження захворювання сальмонельозом необхідно виконувати такі вимоги:

         1. М'ясо та птицю добре проварювати чи просмажувати невеликими шматками.

         2. Качині та гусині яйця використовувати лише в тісто.

         3. Не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей.

         4. Манну кашу або пюре, в яке додають молоко чи жовток, слід додатково прокип’ятити.

         5. Суворо дотримуватись технології приготування мясних та кондитерських виробів.

         6. Для сирих продуктів використовувати окремий посуд.

         7. Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодець, молочні продукти, вироби з кремом і т.д.) зберігати при температурі 4-80С.

         При появі симптомів шлунково-кишкового розладу або простудного захворювання, яке супроводжується послабленням стулу, необхідно звернутися за медичною допомогою, а не займатися самолікуванням.

         ПАМЯТАЙТЕ, що перебіг сальмонельозу нерідко у дорослих безсимптомний, але збудник виділяється у зовнішнє середовище. Недотримання правил особистої гігієни може призвести до появи захворювання у дітей навіть при потраплянні в організм окремих мікробів.

Категорія: Мої статті | Додав: ses-bobrovica0377 (30.08.2017)
Переглядів: 11 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz
Vladimir Bida bobrovica.at.ua © 2017