Санітарно епідеміологічна служба Бобровицького району
ses-bobrovica.at.ua



Меню сайту

Форма входу

Категорії розділу
Мої статті [31]

Точний час

Погода
Погода в Бобровиці

Наші координати

Адреса: 17400 Чернігівська обл. м.Бобровиця

вул. О.Бичка 1

Телефон: (04632) 2-32-46, 2-32-30

Факс: (04632) 2-32-46, 2-50-20

Зв'язок через сайт: Написати


Пошук

Друзі сайту

НЕофіційна сторінка м.Бобровиця


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Каталог статей 
Головна » Статті » Мої статті

Профілактика отруєнь грибами

Гриби – багатий поживними речовинами продукт харчування.

Наприклад, свіжі білі гриби поживніші за моркву, капусту, а сушені – майже

вдвоє калорійніші від яєць.В грибах є мінеральних речовин стільки, скільки їх є у фруктах, а значний вміст вітамінів, фосфору наближає їх до риби. Гриби дуже багаті на екстрактивні речовини, завдяки чому страви з них мають приємний запах і смак.

Але в лісах нашого району зустрічається кілька десятків видів отруйних

грибів. Отож, збираючи їх, треба вміти відрізнити отруйні від їстівних.

Отруєння грибами – найнебезпечніше.

Білі гриби, підберезовики, підосичники, маслюки, сироїжки, рижики,опеньки, лисички – належать до їстівних. До умовно-їстівних - вовнянка, свинуха, хрящі-молочники, зморшки, які зявляються весною. Всі ці гриби можна вживати, але після виварювання (7-10 хвилин), прокип’ятивши ще раз у свіжій воді. Знешкоджувати їх можна висушуванням.

До отруйних належать бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки,

чортів гриб. Бліда поганка – смертельно отруйний гриб, навіть частина його

при попаданні в їжу викликає надзвичайно тяжке отруєння. Через 10-18 годин

після вживання зявляються сильні раптові болі в животі, сильні головні

болі, блювання. Втрачається голос, холонуть руки, ноги, настає загальна

слабкість при нормальній температурі.

Хвороба тягнеться 5-10 днів і в більшості випадків закінчується смертю.

Особливо тяжко переносять отруєння діти.

Бліда поганка подібна до їстівних грибів, і її можна сплутати з печерицями. Характерна ознака блідої поганки: тонка ніжка, в нижній частині видно потовщення, навколо якого є плавчасте бліде, добре помітне кільце. У печериці ж ніжка товста, коротка, немає плівчастого кільця, пластинки шапки блідо-рожеві.Отруйний жовтий гриб на вигляд подібний до білого і підберезовиків. Характерна його ознака та, що на зламі м’якоть швидко стає рожевою, він гіркий на смак.Часто за їстівні гриби приймають несправжні опеньки. Вони гіркі, неприємно пахнуть, шапка має форму дзвіночка, забарвлені в жовто-сірий або жовто-червоний колір. У справжніх опеньок м’якоть біла, немає неприємного запаху

шапка – кольору вохри.

Щоб легше відрізнити одні гриби від інших, необхідно знати, в якому

місяці ростуть різні гриби.При підозрі отруєння грибами необхідно викликати лікаря. До приходу лікаря хворого потрібно покласти в ліжко, добре вкрити ковдрою, до ніг і 

живота покласти грілки.

Давати пити ковтками підсолену воду (1 чайна ложка на склянку води), чай,молоко, мед.Ні в якому разі не давати алкогольні напої, бо спирт сприяє швидкому всмоктуванню в організм грибних отрут. 

Залишки грибів, які спричинили отруєння, треба передати лікарю – це  полегшить лікування. 

Щоб запобігти отруєнню грибами необхідно додержуватись елементарних правил: ніколи не брати грибів, яких ви не знаєте, гриби зривати тільки з цілою ніжкою, це дасть можливість перевірити вдома, який з них їстівний, а який отруйний, готувати страву треба з одного виду грибів.Будьте обережні! Не беріть і не вживайте тих грибів, яких ви не знаєте. Не ставте під загрозу своє життя. Запобігайте отруєнню грибами.


 

Категорія: Мої статті | Додав: ses-bobrovica0377 (18.08.2017)
Переглядів: 18 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz
Vladimir Bida bobrovica.at.ua © 2017