Санітарно епідеміологічна служба Бобровицького району
ses-bobrovica.at.ua



Меню сайту

Форма входу

Категорії розділу
Мої статті [42]

Точний час

Погода
Погода в Бобровиці

Наші координати

Адреса: 17400 Чернігівська обл. м.Бобровиця

вул. О.Бичка 1

Телефон: (04632) 2-32-46, 2-32-30

Факс: (04632) 2-32-46, 2-50-20

Зв'язок через сайт: Написати


Пошук

Друзі сайту

НЕофіційна сторінка м.Бобровиця


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Каталог статей 
Головна » Статті » Мої статті

Профілактика кишкових інфекцій

За 6 місяців поточного року по області захворюваність на гострі кишкові інфекції знизилась на 4 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зареєстровано 1 спалах сальмонельозу в Борзнянській школі – інтернаті, під час якого постраждало 36 осіб, в т.ч. 30 дітей. В Бобровицькому районі захворюваність знизилась на 12,8 % в порівнянні з минулим роком. Зареєстровано 15 випадків захворювань, із них 5 – гострі гастроентероколіти, 7- ротавірусна інфекція, 3 – вірусний гепатит А. 80 % випадків зареєстровано серед дитячого населення.

За 6 місяців 2018р. фахівцями Бобровицького районного лабораторного відділення ДУ « Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» були проведені моніторингові відвідування 18 таборів з денним перебуванням дітей, Бобровицьку ЦРЛ, 7 загально овітніх навчальних закладів та 5 дитячих дошкільних закладів. На харчоблоках 3 таборів з денним перебуванням дітей, 4 загально овітніх навчальних закладів та 1 дитячого дошкільного закладу було виділено бактерії групи кишкової палички , що свідчить про недостатнє дотримання дезінфекційного режиму у ціх закладах та може призвести до виникнення інфекційних захворювань.

Кишкові інфекції викликають патогенні бактерії та віруси. Для цих інфекцій характерний фекально-оральний механізм передачі, коли збудник потрапляє з виділеннями хворих людей в зовнішнє середовище, а потім з їжею чи водою – в травний канал здорової людини і викликає захворювання. Зараження може відбуватись також в побуті через забруднені руки, посуд, побутові речі, може переноситься мухами та тарганами.

Джерелом інфекції є хворі люди, епідемічну небезпеку представляють особи без клінічних проявів хвороби та носії. Кишкові захворювання можуть протікати з різноманітними клінічними проявами, але характерним для всіх ГКІ є загальна інтоксикація організму і враження шлунково-кишкового тракту, що проявляється підвищенням температури тіла, головним болем, розладами травлення (нудота, блювота, діарея).Для багатьох збудників кишкових інфекцій всі харчові продукти являються поживним середовищем, де вони не тільки зберігаються, але й розмножуються. Інфікування продуктів харчування відбувається при зіткненні сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентаря для обробки напівфабрикатів та готових виробів. Дотримання правил особистої гігієни, правил приготування й зберігання їжі – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.

У випадку виникнення симптомів кишкової інфекції необхідно звернутися в лікувальний заклад, не займатися самолікуванням.


 

Категорія: Мої статті | Додав: ses-bobrovica0377 (24.05.2018)
Переглядів: 11 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz
Vladimir Bida bobrovica.at.ua © 2018