Санітарно епідеміологічна служба Бобровицького району
ses-bobrovica.at.ua



Меню сайту

Форма входу

Категорії розділу
Мої статті [42]

Точний час

Погода
Погода в Бобровиці

Наші координати

Адреса: 17400 Чернігівська обл. м.Бобровиця

вул. О.Бичка 1

Телефон: (04632) 2-32-46, 2-32-30

Факс: (04632) 2-32-46, 2-50-20

Зв'язок через сайт: Написати


Пошук

Друзі сайту

НЕофіційна сторінка м.Бобровиця


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Каталог статей 
Головна » Статті » Мої статті

Профілактика кишкових інфекцій

За 5 місяців поточного року захворюваність на гострі кишкові інфекції по району зросла на 14 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зареєстровано 15 випадків захворювань, із них 5 – гострі гастроентероколіти, 7- ротавірусна інфекція, 3 – вірусний гепатит А. 80 % випадків зареєстровано серед дитячого населення.

Кишкові інфекції викликають патогенні бактерії та віруси. Для цих інфекцій характерний фекально-оральний механізм передачі, коли збудник потрапляє з виділеннями хворих людей в зовнішнє середовище, а потім з їжею чи водою – в травний канал здорової людини і викликає захворювання. Зараження може відбуватись також в побуті через забруднені руки, посуд, побутові речі, може переноситься мухами та тарганами.

Джерелом інфекції є хворі люди, епідемічну небезпеку представляють особи без клінічних проявів хвороби та носії. Кишкові захворювання можуть протікати з різноманітними клінічними проявами, але характерним для всіх ГКІ є загальна інтоксикація організму і враження шлунково-кишкового тракту, що проявляється підвищенням температури тіла, головним болем, розладами травлення (нудота, блювота, діарея).Для багатьох збудників кишкових інфекцій всі харчові продукти являються поживним середовищем, де вони не тільки зберігаються, але й розмножуються. Інфікування продуктів харчування відбувається при зіткненні сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентаря для обробки напівфабрикатів та готових виробів. Дотримання правил особистої гігієни, правил приготування й зберігання їжі – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.

Продукти харчування необхідно зберігати, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці: продукти, які не підлягають термічній обробці - окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів; швидкопсуючі продукти - у холодильниках при температурі +4 - +80С. Існують певні строки їх зберігання. Так, м’ясний фарш можна зберігати в холодильнику не більш 6 годин; торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин. Розливне молоко, а надто куплене на базарі необхідно кип’ятити. З метою профілактики розповсюдження ГКІ дуже важливо забезпечити якісне водопостачання, каналізування та очистку населених пунктів, дотримання правил готування та зберігання харчових продуктів, дотримання особистої гігієни.

У випадку виникнення симптомів кишкової інфекції необхідно звернутися в лікувальний заклад, не займатися самолікуванням.

Категорія: Мої статті | Додав: ses-bobrovica0377 (24.05.2018)
Переглядів: 5 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz
Vladimir Bida bobrovica.at.ua © 2018