Санітарно епідеміологічна служба Бобровицького району
ses-bobrovica.at.ua



Меню сайту

Форма входу

Категорії розділу
Мої статті [35]

Точний час

Погода
Погода в Бобровиці

Наші координати

Адреса: 17400 Чернігівська обл. м.Бобровиця

вул. О.Бичка 1

Телефон: (04632) 2-32-46, 2-32-30

Факс: (04632) 2-32-46, 2-50-20

Зв'язок через сайт: Написати


Пошук

Друзі сайту

НЕофіційна сторінка м.Бобровиця


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Каталог статей 
Головна » Статті » Мої статті

ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
З метою своєчасного реагування на погіршення санепідситуації в літній період року держсанепідслужбою проводиться моніторинг захворюваності населення на гострі кишкові інфекції. За 5 місяців поточного року захворюваність на ГКІ по району зросла на 34,8 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зареєстровано 4 випадки серед жителів с.Кобижча, с.Н.Биків, с. Н.Басань. 50 % випадків зареєстровано серед дітей. Також в поточному році зареєстровано 12 випадків вірусного гепатита А, з них 16 % - серед дітей. Хворіли жителі с. Марківці (10) та с. Браниця. На літній період року припадає пік захворюваності кишковими інфекціями, такими як холера, сальмонельоз, дизентерія, черевний тиф, гастроентероколіти різної етіології, вірусні гепатити, харчові токсикоінфекції, паразитарні хвороби. Збудниками цих захворювань є патогенні бактерії, віруси, глисти. Для цих інфекцій характерний фекально-оральний механізм передачі, коли збудник потрапляє з виділеннями хворих людей в зовнішнє середовище, а потім з їжею чи водою – в травний канал здорової людини і викликає захворювання. Зараження може відбуватись також в побуті через забруднені руки, посуд, побутові речі, може переноситься мухами та тарганами. Джерелом інфекції є хворі люди, епідемічну небезпеку представляють особи без клінічних проявів хвороби та носії. Кишкові захворювання можуть протікати з різноманітними клінічними проявами, але характерним для всіх ГКІ є загальна інтоксикація організму і враження шлунково-кишкового тракту, що проявляється підвищенням температури тіла, головним болем, розладами травлення (нудота, блювота, діарея). Для багатьох збудників кишкових інфекцій всі харчові продукти являються поживним середовищем, де вони не тільки зберігаються, але й розмножуються. Інфікування продуктів харчування відбувається при зіткненні сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентаря для обробки напівфабрикатів та готових виробів. Дотримання правил особистої гігієни, правил приготування й зберігання їжі – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Продукти, які не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир тощо), зберігають окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів. Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, миють в проточній воді. Швидкопсуючі продукти зберігають у холодильниках при температурі +4 - +80С. Існують певні строки їх зберігання, і необхідно їх суворо дотримуватись. Так, м’ясний фарш можна зберігати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, проте розливне молоко, а надто куплене на базарі слід обов’язково кип’ятити. З метою профілактики розповсюдження ГКІ дуже важливо забезпечити якісне водопостачання, каналізування та очистку населених пунктів, дотримання правил готування та зберігання харчових продуктів, дотримання особистої гігієни. У випадку виникнення симптомів кишкової інфекції необхідно звернутися в лікувальний заклад, не займатися самолікуванням.
Категорія: Мої статті | Додав: ses-bobrovica0377 (23.06.2016)
Переглядів: 62 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz
Vladimir Bida bobrovica.at.ua © 2017