Туберкульоз: епідемія триває! Туберкульоз – одне з найпоширеніших та найзагрозливіших захворювань людини, тварин, птахів, риб, яке викликається бактерією туберкульозу (паличкою Коха). Туберкульоз веде себе агресивно, вражає всі вікові та соціальні групи населення в їх самий працездатний і репродуктивний вік, найбільш негативно діє на дітей і підлітків. Туберкульоз не має “адреси”, “посади”, не має “паспорта”, не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх. Туберкульозом захворіти може кожен! В Україні в 1995 р. зареєстрована епідемія туберкульозу, яка і донині невпинно прогресує. За роки епідемії показник захворюваності на туберкульоз збільшився в 1,7 рази, смертності – в 1,5 рази. Кількість хворих на туберкульоз складає близько 1,4 % населення України. Україна по рівню смертності від туберкульозу займає перше місце в Європі. Збудник туберкульозу Туберкульозна бактерія людського, бичачого та пташиного видів – паличка Коха (тонка паличка шириною 0,2-0,6 мкм, довжиною 1,3-6 мкм). Збудник дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у грунті зберігається до 1-2 років, у вуличному пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 міс., в умовах кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс., при розсіяному світлі – до 1,5 міс. Ультрафіолетове проміння вбиває його через 2-3 хв., кип’ятіння – протягом декількох хвилин. Джерело інфекції Джерелом туберкульозної палички є хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи людського організму. Шляхи передачі 1. Повітряно-краплинний через крапельки мокротиння із слини при кашлі, чханні, розмові (хворий з мокротинням виділяє 15-20 млн. мікобактерій в день); вважається, що 1 хворий протягом року може інфікувати 10-15 здорових осіб; 2. Повітряно-пиловий (на відкритому повітрі зараження через пил практично не можливе, оскільки бактерії туберкульозу швидко гинуть під дією сонячного світла, зараження найчастіше відбувається у житлі туберкульозного хворого) 3. Харчовий (якщо при вдиханні достатньо 1-2 бактерій, то для зараження через рот потрібно сотні мікробів) 4. Контактно-побутовий (особливо при значній неохайності хворого, коли його руки, одяг, білизна, рушники і т.п. забруднені мокротинням; прямий контактний спосіб можливий і при поцілунках). Основні симптоми захворювання: • кашель понад 2 тижні; • підвищена температура тіла; • утруднене дихання; • біль у грудях; • поганий апетит; • постійна слабкість; • безпричинна втрата ваги; • підвищена пітливість, особливо вночі; • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі). На ранніх стадіях хвороби кашель може бути відсутній. Локальні симптоми позалегеневого туберкульозу: • припухлість лімфатичних вузлів (іноді свищі з гнійним виділенням); • біль та припухлість суглобів; • головний біль (при туберкульозному менінгіті – особливо у дітей); • ригідність задніх шийних м’язів; • кров у сечі; • сонливість. Коли туберкульозні бактерії потрапляють в організм людини з нормальним станом імунітету, активне захворювання найчастіше не розвивається. Людина інфікована, але здорова! Чим нижчий рівень імунітету людини, тим вище вірогідність виникнення захворювання при потраплянні збудника в організм. На стан імунітету негативно впливають: нераціональне харчування, зловживання алкоголем, тютюнопаління, наркотична залежність, ВІЛ/СНІД, важкі фізичні та психічні навантаження, стрес, наявність хронічних захворювань, погані умови життя. Профілактика Найдієвішим методом профілактики туберкульозу у дітей є вакцинація та ревакцинація вакциною БЦЖ. Первинна вакцинація здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Ревакцинації підлягають здорові діти з негативною реакцією Манту. Перша ревакцинація виконується в 7-річному віці, друга – в 14 років. Щороку в Україні хворіє до 35 % дітей, які не були прищеплені. При аналізі випадків туберкульозного менінгіту встановлено, що 82 % захворілих на цю недугу дітей були або не вакциновані, або вакцинація у них була не ефективною. Навіть коли людина почуває себе добре, варто один раз на два роки пройти флюорографічне обстеження. Один раз на рік флюорографічно обстежуються особи з так званої «групи ризику» щодо туберкульозу (хворі на часті пневмонії, цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку та 12-палої кишки, ВІЛ-інфіковані та інші). ТУБЕРКУЛЬОЗ ВИЛІКОВНИЙ! при умові раннього виявлення, ефективного лікування та дотримання рекомендацій лікаря. Не займайтесь самолікуванням ! Жодні відомі народні засоби не можуть вилікувати туберкульоз. Їх можна використовувати як доповнення до основного лікування після консультацій з лікарем. Вберегтись від туберкульозу можна • Якщо Ви більше 2 тижнів почуваєтеся погано, турбує кашель, знижений апетит, підвищена температура тіла, пітливість (особливо вночі), задуха, кровохаркання - НЕГАЙНО зверніться до свого дільничного лікаря-терапевта. Головне - вчасно звернутися за допомогою. • Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим більше шансів у хворого на повне вилікування. • Своєчасно виявлений хворий, що одержує повноцінне лікування, через 6-8 тижнів перестає бути джерелом інфекції. Вчасно розпочате лікування є запорукою повного вилікування. Категорично забороняється переривати лікування ! • При порушенні режиму лікування хвороба переходить у хронічну форму, яку вилікувати дуже важко. • Щоб не захворіти на туберкульоз в умовах епідемії необхідно повноцінно харчуватись, не мати шкідливих звичок, займатись спортом і загартовуватись, проводити більше часу на свіжому повітрі, утримувати квартиру в чистоті, частіше провітрювати. • Провокують захворювання надмірне захоплення вегетаріанством, зловживання різними дієтами. • Уникайте покупок продуктів тваринництва, які не пройшли ветеринарного обстеження (особливо на стихійних ринках). Суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни при використанні молока і м’яса, надійно піддавайте їх термічній обробці. Не купуйте молочні продукти, фасовані у нестерильний, раніше вживаний пластиковий посуд. |