Санітарно епідеміологічна служба Бобровицького району
ses-bobrovica.at.ua



Меню сайту

Форма входу

Точний час

Погода
Погода в Бобровиці

Наші координати

Адреса: 17400 Чернігівська обл. м.Бобровиця

вул. О.Бичка 1

Телефон: (04632) 2-32-46, 2-32-30

Факс: (04632) 2-32-46, 2-50-20

Зв'язок через сайт: Написати


Пошук

Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

НЕофіційна сторінка м.Бобровиця


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

  
Головна » 2015 » Червень » 23 » Профілактика кишкових інфекцій
10:32
Профілактика кишкових інфекцій
Профілактика кишкових інфекцій За 5 місяців поточного року сумарна захворюваність на ГКІ (сальмонельози, шигельози та інші ГКІ з встановленим та не встановленим збудником) в області знизилась на 12,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, відповідно 85,9 проти 98,1 вип. на 100 тис. населення в 2014 році, але зросла захворюваність на сальмонельози з 73 до 114 випадків в 2015 році, відповідно 6,8 та 10,7 на 100 тис. населення (середньодержавний показник за 4 міс. становить 3,8 на 100 тис. нас.) 93,7% випадків гострих кишкових інфекцій в основному - спорадичні випадки, 6,3% - це спалахова захворюваність. В Бобровицькому районі сумарна захворюваність на ГКІ (у дужках - інтенсивний показник на 100 тисяч населення району) знизилась на 79,6% (8,9 проти 43,7) Основний пік захворюваності кишковими інфекціями, такими як холера, сальмонельоз, дизентерія, черевний тиф, гастроентероколіти різної етіології, вірусні гепатити, харчові токсикоінфекції припадає на літній період року. Збудником цих захворювань є патогенні бактерії та віруси. Для них характерні фекально-оральний механізм передачі, коли збудник потрапляє з виділеннями хворих людей в зовнішнє середовище, а потім з їжею чи водою – в травний канал здорової людини і викликає захворювання. Зараження може відбуватись також в побуті через забруднені руки, посуд, побутові речі, може переноситься мухами та тарганами. Джерелом інфекції є хворі люди, епідемічну небезпеку становлять особи без клінічних проявів хвороби та носії. Кишкові захворювання розповсюджені повсюдно, можуть протікати з різноманітними клінічними проявами. Але характерним для всіх ГКІ є загальна інтоксикація організму і враження шлунково-кишкового тракту, що проявляється підвищенням температури тіла, головним болем, розладами травлення (нудота, блювота, діарея). Сприйнятливість людей до кишкових інфекцій досить висока, особливо часто вони виникають у дітей, так як в малят захисні сили слабкіші і гігієнічні навички ще недостатні. Для багатьох збудників кишкових інфекцій всі харчові продукти являються поживним середовищем, де вони не тільки зберігаються, але й розмножуються. Інфікування продуктів харчування відбувається при зіткненні сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентаря для обробки напівфабрикатів та готових виробів. Дотримання правил особистої гігієни – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити з милом ретельно перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Важливе значення в профілактиці гострих кишкових інфекцій має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів. Треба мати окремі дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів для вареного м’яса та риби, для хліба. Кухонне начиння та посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубку після миття ошпарити окропом. Зберігають посуд у недоступному для мух місці. Ще до того, як продукти опиняться на кухні, треба запобігти їх забрудненню мікроорганізмами, що спричиняють гострі кишкові інфекції. Продукти, які не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир тощо), упаковують окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів. Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Швидкопсувні продукти зберігають у холодильниках при температурі +4 - +80С. Існують певні строки їх зберігання, і необхідно їх суворо дотримуватись. Так, м’ясний фарш можна зберігати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. А в їдальнях чи кафе взагалі заборонено готувати ці страви в літні місяці. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко, а особливо куплене на базарі, слід обов’язково кип’ятити. З метою профілактики розповсюдження ГКІ дуже важливо забезпечити якісне водопостачання, каналізування та очистку населених пунктів, дотримання правил готування та зберігання харчових продуктів, дотримання особистої гігієни. У випадку виникнення симптомів кишкової інфекції необхідно звернутися в лікувальний заклад, не займатися самолікуванням.
Переглядів: 207 | Додав: ses-bobrovica0377 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz
Vladimir Bida bobrovica.at.ua © 2017